Pääsiäismunia marttaillassa / Easter Eggs in the Martha Evening


Varastosta löytyi kolme maalattua pääsiäismunaa, joita en ollut raaskinut hävittää. Muutama vuosi sitten Nikinojan marttaillassa opetettiin pääsiäismunien maalausta. En muistanut miten niitä maalattiin, joten oli pakko selailla nettisivuja ja jotakin löytyi.

Parppeinvaaran Runokylän esitteessä on kiinnostavaa tietoa pääsiäismunista mm.: ”- – – Pisankat Erityisesti Ukrainassa ja länsislaavilaisten kansojen keskuudessa pääsiäismunaperinne on kehittynyt huippuunsa. Pisankoina tunnetut munat koristellaan vahatekniikalla: munan pintaan tehdään haluttuja kuvioita tai ornamentteja juoksevan kuumalla mehiläisvahalla, ja munat värjätään upottamalla ne erivärisiin liuoksiin. Kun mehiläisvaha on sulatettu pois munan pinnalta, lopputuloksena syntyy mitä erilaisimpia koristeaiheita. Sana pisanka johtuu kirjoittamista merkitsevästä verbistä. Pisankoiden koristeet ovat kuin oma kielensä, jossa jokaisella koristeaiheella on oma merkityksensä. Aiheet määräytyvät sen mukaan, kenelle muna valmistetaan pääsiäislahjaksi. Lähes aina pisankoissa on kuvattuna risti.

Usein pisankan pintaa kiertää ympyrän kehiä; ukrainalaisen kansanperinteen mukaan ympyrä on pyhä kuvio – siinä ei ole nurkkia, joihin paha pääsisi asumaan. Lapsille annettavat pääsiäismunat koristellaan vaalein värein, ja usein niissä näkyy kananmunan valkoista pintaa. Tämä kuvastaa lapsen elämän mahdollisuuksia, ”tyhjää taulua” jonka elämä aikanaan värittää. Aikuisten lahjamunia koristavat usein hedelmällisyyden ja työn vertauskuvat: viljantähkät tai elämän huolien nelikymmeninen verkko. Vanhuksille tehtyjen munien pinnalta löytyy usein aihe, jota kutsutaan taivaan portiksi. – – -” Lainattu julkaisusta: ORTODOKSISIA PÄÄSIÄISAJAN IKONEITA JA PÄÄSIÄISMUNIA Näyttely Runonlaulajan Pirtissä Parppeinvaaran Runokylässä 21.4. – 1.6.2011 Näyttelyn kokoajat: Ritva Korhonen, Pekka Tuovinen / Tekstit: Pekka Tuovinen / Tsipaniekka Oy Näyttelyn tuottaja: Ilomantsin kunta, Parppeinvaaran kehittämishanke

Muistelen, että käytimme vahatekniikkaa Nikinojan illassa. Siitä on tietoa esim. Kotilieden nettisivulla valikossa pääsiäinen. Maalasimme kuvioita myös siveltimellä, joten tekniikka eroaa hieman Kotilieden ohjeesta. En myöskään tiedä mitä värejä käytimme. http://kotiliesi.fi/paasiainen/paasiaismunien-maalaus-kahdella-tavalla ” – – -Perjantaina 2.3.2012, Hanna Tamminen, pääsiäinen Vahatekniikalla maalatut munat Muna kastetaan sulaan mehiläisvahaan ja väriin vuorotellen. Vaha estää värin tarttumisen kuoreen. Osa yllä olevista munista on ensin kastettu päästä vahaan, jolloin nämä kohdat jäävät valkoisiksi. Vaaleissa kohdissa on yksi kerros väriä, joka on suojattu uudella vahakerroksella. Tarvikkeet: • pestyjä, tyhjiä munankuoria • elintarvikevärejä • arkki mehiläisvahaa • kulhoja ja lusikoita väriseoksille • pieni astia, jossa vaha sulatetaan • matalareunainen kattila • leivinpaperia • uunivuoka • talouspaperia Tee näin: 1. Sekoita haluamasi värit eri kulhoihin. 2. Pidä vaha juoksevana pienemmässä astiassa vesihauteessa kattilassa. 3. Kasta muna vuorotellen väriin ja suojattavalta kohdalta vahaan. Anna kuivua välillä: vaha kuivuu munan pinnalle nopeasti, väri hitaammin. 4. Kun muna on kuvioitu, aseta se vuokaan leivinpaperin päälle ja laita 125-asteiseen uuniin noin viideksi minuutiksi. 5. Pyyhi muna varovaisesti talouspaperilla.- – – ”

Nikinojan martoille näytettiin hienoja valmiita pääsiäismunia, ja teimme myös omia versioitamme.

Mainokset

3 thoughts on “Pääsiäismunia marttaillassa / Easter Eggs in the Martha Evening

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s