Kiiltokuva-facebook

kiiltokuvaruusu

Ennen ihmisillä ei ollut TV:tä, ei tietokonetta, ei iPadia, ei tietokonepelejä, ei Facebookia, internettiä, ei kännykkää. Miten lapset ja varhaisnuoret viettivät aikaa?

TV:n katselun sijaan: Lahdessa koulun jälkeen kaikki kotitalomme (kymmenen kerroksen) lapset leikkivät ulkona ja pelasivat pelejä. Talvella lumileikkejä, mäenlaskua, hiihtämistä, kesällä esim. ruudun hyppäämistä, narulla hyppimistä, pojat harrastivat erilaisia pallopelejä, pyörälläajoa, temppuja ja vempaimia esim. lennokkeja. Tehtiin käsitöitä ja askarreltiin. Tehtiin itse ”lehtiä” alusta loppuun ja ”näytelmiä”. Leikittiin paperinukeilla ja niitä piirrettiin itse. Leikittiin olevamme seikkailukirjojen henkilöitä. Kuunneltiin radiosta kuunnelmia ja jännäreitä.

Kirjastossa käytiin satutunneilla, Kisapuistossa luistelemassa harva se ilta. Vähän isompana kierrettiin ”kartsaa” keskustassa.

Kun ensimmäiset TV:t tulivat taloon, kävimme katsomassa ohjelmia muiden kotona.

Elokuvia oli silloinkin, mutta Harry Potterin sijaan: ensimmäiset näkemäni elokuvat olivat huipputasoa – Disneyn piirrettyjä – Pinocchio, Liisa ihmemaassa, Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Kukkakori

Tietokonepelien sijaan:  oli kaikenlaisia muita pelejä, mitä nykyisinkin, lautapelit, noppapelit, korttipelit, palapelit, sanapelit jne.

Internetin sijaan: tietoa etsittiin lehdistä, kirjoista, puhelinluetteloista, ihmisiltä kirjeiden avulla.

Kännyköiden sijaan: tavattiin kavereita.

Facebookin sijaan: pikkutytöillä oli muistokirjat. Muistokirjaani on kirjoittanut neljän vuoden aikana, kansakoulussa ja oppikoulussa n. 37 tyttöä ja kaksi opettajaa, joten kaikki saman luokan oppilaat eivät ole voineet kirjoittaa ja joukossa on ystäviä ja siskokin. Vaikuttaa siltä, että he olivat valikoitua porukkaa. Sama tilanne kuin nykyisinkin facebookissa?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s