Kesäkuu – kukkia ja sadetta

Sillä aikaa kun kasvimaassa itää ja näyttää karulta, pihan kukat kukoistavat aurinkoisilla ilmoilla. Sateessa ne  ränsistyvät enemmän tai vähemmän. Kesäkuussa pihassamme kukkivat keltaiset päivänliljat, siperiankurjenmiekat, vuorikaunokit, päivänkakkarat ja ruusupensaat. Kerrottu unikko on kukkinut komeasti aurinkosäällä, mutta liiasta sateesta se ei tunnu pitävän.

Viime vuonna alppiruusu aukaisi kauniit valkoiset kukkaterttunsa varhain kevätkesällä, tänä vuonna se ei kukkinut ollenkaan. Pienikukkainen vaaleanpunainen ruusupensas on tänä vuonna kukkinut runsaasti. Valkoinen pioni näyttää kovin hentonuppuiselta, mahtavatko kukat aueta? Viime kesä oli sateinen ja kylmä, ehkä se vaikuttaa vielä monien lajien kasvamiseen ja hyvinvointiin. Viime keväänä esim. luumupuut kukkivat hienosti, mutta sato mätäni puissa, syötäviä hedelmiä ei juurikaan löytynyt. Tänä keväänä en nähnyt puissa edes kukkia. Jasmiinipensas on kärsinyt kaivinkoneesta, mutta onko se muutenkin kärsinyt huonosta säästä? Helteet olivat ihanaa ylellisyyttä ihmisille, mutta jotkut kasvit ovat saattaneet kärsiä paahteesta ja kuivuudesta.

Mielenkiinnolla odotan, selviävätkö kolme istuttamaani kärhöä tämän paikkakunnan ilmastosta ja tietysti myös tämän pihan määperästä. Istutin ne toissa kesänä ristikkoaidan viereen. Näytti siltä, että ne kuolivat viime talvena, varsinkin kestävä alppikärhö, mutta pienen rikkaruohoraivauksen jälkeen se on alkanut tuottaa hyvin pientä kasvua.

Tässä tilanteessa, vähissä varoissa ja eläkeiän kynnyksellä, on mukavaa seurata puutarhan kasvien kehitystä ja elämää. Puutarhasta ovat monet viisaat ja filosofit jo ennen meitä löytäneet rauhan ja mietiskelyn tyyssijan. Puutarhanhoito on myös maailman yleisin harrastus maatalous- ja metsätieteiden tohtori Erja Rappen mukaan (http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1728726/puutarhanhoito-kasvattaa-hyvinvointiasi—lue-miten), puhumattakaan esteettisistä ja taiteellisista arvoista. Nuorena ja aikuisikäisenä ei ”viherpeukaluudelleni” löytynyt tarpeeksi aikaa, olisikohan sitä nyt enemmän?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s