Onko ilmasto lämpenemässä vai onko tämä vain poikkeustalvi? / Exceptionally warm?

Pidänkö siitä? En pidä! Lämpenemisellä on varmasti hyvätkin puolensa – ainakin sähkön kulutuksen väheneminen – eikä tarvitse tehdä niin paljon lumitöitä, mutta luulen, että siitä on paljon enemmän haittaa luonnolle, kasvistolle ja eläimille kuin muutamat hyödyt lämpimästä pitäville ihmisille. Ei tarvitse ajatella kuin jääkarhuja, karhuja, saimaannorppia, metsäjäniksiä, hyönteisiä, kaikki muuttuu hitaammin tai nopeammin, tasapaino järkkyy. En haluaisi luopua kylmistä lumisista talvista enkä vuodenaikojen vaihtelusta, jos minulta kysyttäisiin. Voi olla, että tulee aikainen lämmin kevät, mutta voi se vääjäämättömästi johtaa myös takatalveen/iin, kylmään vappuun ja juhannukseen, kylmään kesään. Kukkien paleltumiseen, lintujen muuton häiriintymiseen, marjasadon epäonnistumiseen jne. Ja millaisia vaikutuksia sillä on eläinten käyttäytymiseen? Vasta sittenkö hätäännymme, kun on täysi katastrofi, joka yltää omalle kotipihallemme?

Kuulin tänään uutisista, että näin lämmin helmikuu tai lämpimämpi on ollut viimeksi 1990. Muistan monta kylmää lumista talvea olleen peräkkäin viime vuosina. Oli pitkiä pakkasjaksoja ilman yhtäkään lämmintä päivää. 2000-luvun alku viime syksyyn asti oli mielessäni sellainen, sitä ennen asuin pääkaupunkiseudulla, jossa ei mielestäni ollut kunnon talvia ollenkaan…

Mitkä asiat vaikuttavat – jos vaikuttavat – maapallomme lämpenemiseen? Voi olla, että minun tietoni ovat vanhentuneita, mutta näin ajattelen / luulen:

Fossiilisten polttoaineiden hankkimistavat ja polttaminen, otsonikerroksen tuhoaminen, saasteet, liikenne, teollisuus, lannotteiden liika käyttö, luonnon muokkaaminen ihmisen tahdon mukaiseksi, sademetsien ja metsien hävittäminen, soiden kuivaaminen, laiduntamisen ym. toiminnan aiheuttama eroosio, eläimistön hävittäminen ja tuhoaminen, riistokalastus, kaikki eri tavat rikkoa luonnon tasapaino. Ja mitä pilaantumista aiheuttavat jätteet, romut, rauniot, liika tavara, ydinjätteet?

No, tarkkailen ja seuraan luonnon merkkejä, yritän pitää mieleni avoimena….

Mainokset

3 thoughts on “Onko ilmasto lämpenemässä vai onko tämä vain poikkeustalvi? / Exceptionally warm?

    1. I believe in climate change, but how? First it looks change warmer, but if the atmosphere pollutes and becomes thicker… no one knows what really happens. I don’t always think it, but quite often. Perhaps an open mind means I don’t want to forget these terrible facts.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s