Omenalauantai (2013)

Syksyisen työviikon jälkeen oli lauantaina helppo saada monta tuntia kulumaan omenoiden parissa. Omenaviipaleita pakkaseen sellaisenaan, omenarenkaita kuivuriin, omenahilloa keittämällä ja Tarte Tatin, omenapiirakka (Sikke Sumarin ohjeen mukaan). Vielä tarvitaan pari ”omenapäivää”, ei yhdessä päivässä ehdi säilöä korillista enempää.

Omenarenkaiden kuivaaminen tilaajalahjaksi saadulla Severin-kuivurilla kesti 5-7 tuntia, osa kuivui viidessä tunnissa. Aina välillä piti vaihdella kuivaustasojen järjestystä, koska alimmaisen tason omenat kuivuivat nopeammin.

Voiko mitenkään olla mahdollista, että omenien maku, makeus, happoisuus ja väri vaihtelee vuosittain? Pihassamme on kolme omenapuuta, joista edellinen asukas sanoi yhtä puuta hyväksi ja kahta huonoksi. Mitkään näistä lajikkeista eivät ole osoittautuneet säilyviksi talviomenoiksi, mutta saa niistä säilykkeitä. Viime vuonna eräs vihreitä omenoitamme käyttänyt sanoi niitä hapottomiksi ja mauttomiksi. Tänä vuonna kaikki kolme puuta ovat tehneet hyvänmakuisia ja hapokkaita omenoita. Niistä tuli myös kauniinväristä ja herkullista hilloa.

Omenapiirakan ohje on kopioitu ”Sikke Ruokaa rakkaudella” -sivulta. Valmistin ohjeen piirakan ensimmäistä kertaa ja nautin sen helppoudesta ja mausta, tulee varmaan tehdyksi muulloinkin. Yleensä teen omenapiirakan kermaviilimurotaikinapohjaan, mutta tutuin ohjeeni katosi muutossa, ikävä kyllä. Helppo piirakka tulee myös kaupan valmiista voitaikinasta. Ja kaikkein yksinkertaisimman omenakahvileipän saa digestive-keksin päälle leikatuista omenaviipaleista. Jos pitää oikein ”köyhäillä.”

”Helppo Tarte Tatin

 Vuoan pohjalle:
50 g voita
1,5 dl fariinisokeria
4-6 kiinteätä hapanta omenaa

Taikina:
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Levitä voi vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele farinisokeri sen päälle.
Kuori ja siivuta omenat ja lado viiapleet voin ja sokerin päälle.
Sekoita jauhoihin kardemumma sekä leivinjauhe
Valmista taikina sekoittamalla pehmeään voihin ensin sokeri ja sitten munat yksitellen, lisää maustetut jauhot.
Levitä tiakina omenien päälle ja paista torttua uunissa 180 asteessa noin 30 min. tai kunnes torttu on pinnalat kullanruskea.
Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten tarjoiluvadille.”

http://blogit.iltasanomat.fi/liv/category/sikke-ruokaa-rakkaudella/

Easy Tarte Tatin

The bottom of the dish:
50 g butter
1.5 dl brown sugar
4-6 solid acidic apples

Dough:
100 g of soft butter
1 cup sugar
2 eggs
1.5 dl wheat flour
1 tablespoon cardamom
1 teaspoon baking powder

Spread the butter on the bottom of the dish in an even layer and sprinkle farinisokeri on top of it.
Peel and Slice the apples and lado viiapleet butter and sugar on top.
Mix the flour and baking powder, cardamom
Prepare the dough by mixing the soft butter and sugar first, then the eggs one at a time, add the seasoned flour.
Apply tiakina over the apples and bake pie in the oven at 180 degrees for about 30 min. or until the tart is golden brown superficial.
Leave to cool for a moment and then undo serving dish.”

http://blogit.iltasanomat.fi/liv/category/sikke-ruokaa-rakkaudella/