Rhubarb Pie + Vanilla sauce / Raparperipiirakka + vaniljakastike

SSohje_01062014

Easy and quick rhubarb pie

1 egg

3 dl sugar

3.5 dl cream milk

6 dl wheat flour

3 tsp baking powder

100 g of butter

1 l rhubarb (or raspberries or apples)

Beat the eggs and sugar in a mess. You can also choose to float the mixer. Add the cream of milk. Add the flour and baking powder. Finally, add the melted butter and stir. Spread the dough on a baking sheet on a baking tray and sprinkle over the rhubarb. Bake for about 1/2 hour at 200 degrees. Serve with vanilla sauce though. (Google translator)

I made it like this, but next time I would use more whole grain wheat and almond flour! And with icecream it’s best, of course!

Helppo ja nopea raparperipiirakka

1 muna

3 dl sokeria

3,5 dl kermamaitoa

6 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

100 g voita

1 l raparperia (tai vadelmia tai omenoita)

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Halutessasi voit myös vaahdottaa ne vatkaimella. Lisää joukkoon kermamaito. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää lopuksi sulatettu voi ja sekoita. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ja ripottele päälle raparperit. Paista n. 1/2 h 200 asteessa. Tarjoile vaikka vaniljakastikkeen kanssa.

Käyttäisin seuraavalla kerralla lisäksi grahamjauhoja tms. ja hienonnettua mantelia korvaamassa vehnäjauhoja.

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/9004/Helppo%20ja%20nopea%20raparperipiirakka/

Vanilla sauce
(4 servings)

ingredients:
3 dl milk
1 tablespoon of potato flour
2 tbsp sugar
1 egg yolk
2-3 tsp Vanilla Sugar

Measure the boiler cold milk, potato flour and sugar. Add the egg yolk and mix the ingredients properly. Put pan on the stove and heat all the time still stirring, until the sauce thickens. Do not boil. Remove pan from heat and add vanilla. Cool the sauce whipping now and then and serve.

Vaniljakastike
(4 annosta)

ainekset:
3 dl maitoa
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 munankeltuainen
2-3 tl Vaniljasokeria

Mittaa kattilaan kylmää maito, perunajauhot ja sokeri. Lisää munankeltuainen ja sekoita ainekset kunnolla. Laita kattila liedelle ja kuumenna koko ajan yhä sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä keitä. Poista kattila liedeltä ja lisää vanilja. Jäähdytä kastike välillä vatkaten ja tarjoa.

 

 

1 thoughts on “Rhubarb Pie + Vanilla sauce / Raparperipiirakka + vaniljakastike

  1. pike
    artkorppi.com
    pirkko.valtonen@leipapuu.fi
    86.115.99.205 Vastauksena kommenttiin Forestwoodfolkart.
    Rasberries are surely good! I have this kind of recipe:

    Vanilla sauce
    (4 servings)

    ingredients
    3 dl milk
    1 tablespoon of potato flour
    2 tbsp sugar
    1 egg yolk
    2-3 tsp Vanilla Sugar

    Measure the boiler cold milk, potato flour and sugar. Add the egg yolk and mix the ingredients properly. Remove pan from the stove and heat all the time still stirring, until the sauce thickens. Do not boil. Remove pan from heat and add vanilla. Cool the sauce between the whipping and providing.

    Hylkää | Vastaa | Pikamuokkaus | Muokkaa | Historia | Roskaviesti | Roskakori
    Näytä lisätietoja
    Forestwoodfolkart
    forestwoodfolkart.wordpress.com
    amandamac5@hotmail.com
    58.7.218.129
    This looks really delicious. I am going to try it with raspberries. How do you make the vanilla sauce?

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.